Víz

Általános információk: Bolygója: Merkúr Iránya: észak, Színe: fekete, kék, jellemzője a raktározás, szerve a vese és a keringési rendszer.

A nyugalmat mélységet szimbolizálja általában a legkisebb ellenállást irányába tart, ez emberekre és szituációk vonatkozásában is igaz. mindenhová elér, a létezés vérének is nevezik, hiszen víz nélkül nincs élet. Színe a kék és fekete évszaka a tél feng shuiban iránya észak. A víz elem egyensúlya esetében elégedettség van bennünk és az életünkben. Folyékonyak vagyunk, könnyen mozgunk és haladunk keresztül az élet eseményein és kapcsolatain. A kiegyensúlyozott víz lehetővé teszi a helyzetek elfogadását. Pozitívak elégedettek vagyunk. A víz magas dimenziója a saját tapasztalásban a lét gyönyörűsége megelégedettség érzése csupán attól hogy életben vagyunk ami inkább vele született és nem a külső körülményektől függ. Hajlamosak leszünk arra hogy boldogok legyünk az emberekkel akikkel találkozunk és azokon a helyeken ahova megyünk. Élvezzük az életet.

Ez a könnyűség a Víz elem fogyásával vagy túltengésével elveszhet. Gyakran gondoljuk azt hogy boldogok leszünk ha megkapjuk az új állást majd elkezdünk pozitívan rezegni, mosolyogni és mindennek örülni ha kész és sikeres egy projekt majd lesz időnk boldognak és elégedettnek lenni ha túl vagyunk a nehézségeinken. Pedig a víz elem arra tanít hogy ezek a nehézségek maguk az Életed. Ezek valójában a léted tapasztalásaid amik ugye akkor folynak pozitív irányba ha nem árral szemben haladsz. A Víz elem általában lágy és csendes mint egy kis patak de lehet vad tomboló vihar is, hullámzó tenger ha felülkerekedik a tombolás és a negatív érzelmek vigyázni kell a Víz elemmel ilyenkor általában mindent elmos. A víz éltet mindent ami van táplálja a Földet életet d a Fa számára. A Víz elem hiánya önmagunkkal kapcsolatos kényelmetlenséget eredményez a jóérzés hiányát s ez a környezetünkben lévő más emberek irányában is megnyilvánul. A Víz elem képviselői jellemzői még az utazás, tájékozódás, fürgeség, mozgás, találékonyság ügyesség, valamint jó írás és beszédkészség. A víz típusú ember általában bölcs és intellektuális de ha nézetei ellenállásba ütköznek sajnos erőszakos is lehet. Társaságba is egyedül érezheti magát. Ha túl sok a víz vigyázni kell mert elönthet és elsöpörhet magával mindent. Saját elemünk pedig átcsaphat a fejünk felett.