Tisztaságmánia vagy Ágnes asszony szindróma

Ez a betegség az egyik leggyakrabban előforduló kényszerbetegség. Mindig komolyan kell venni mert igen komollyá is válthat. Nagyon sok embert érinthet.

Azt hogy ha valaki szereti maga körül a rendet az nem olyan nagy gond de sajnos ez átbillenhet egy kóros állapotba is. A tisztaság már szinte mániává válik. Akkor ha a takarításban vasalásban és mosogatásban meg tudunk állni akkor még nem kóros. A baj akkor kezdődik ha ebben már nem tudunk leállni.

Akkor ha valaki ebbe a kényszerbetegségben szenved akkor biztos valamilyen mélyen elnyomott szorongása van. Hordozhat magában még lelkiismeret furdalást vagy egy bizonyos szintű bűntudatot. Ezek az emberek nem tudják a lelkükben megteremteni a rendet , harmóniát. Ha ott nem megy akkor megpróbálják azzal pótolni hogy a környezetükben tesznek rendet. A lelkükben lévő rendetlenséget kivetítik a környezetükre.

Abban az estben ha ezt észre vesszük magunkon vagy máson akkor mindenképpen fel kell tennünk magunknak azt a kérdést hogy mi az amit tisztázni szeretnénk. Mi az amit nem tudok kifejezni. Van e olyan dolog amitől félek vagy menekülök. HA ezeket felismerjük akkor sokkal könnyebb lesz a gyógyulás is.