Milyen lelki okok vezethetnek az elhízáshoz

Nem is gondolja az ember hogy ha lát egy elhízott embert hogy neki nem biztos, hogy a sok evéstől gyarapodott meg a súlya. Az elhízáshoz lelki okok is vezethetnek. Vajon mik lehetnek ezek az okok? Mik vezethetnek ide?

Vannak tudósok akik azzal magyarázzák az elhízást hogy ez egy önvédelem. Így sokkal nagyobbnak tűnik az egyén. Ezzel szavak nélkül is üzenetet küldenek a környezetnek. Ezzel azt fejezik hogy érinthetetlenek és nagyon erősek. Ez határozottságot és magabiztosságot is hoz az egyénnek. Sokkal bátrabban vállalják fel magukat.

Ennek fordítottját is állították már. Mint hogy ha valaki nagyon elhízott azzal csak a gyengeségét mutatja kifelé.

A benne lévő bizonytalanságot megpróbálja a zsírréteg mögé bújtatni. Saját maga előtt szeretné többnek mutatni magát mint ami egyébként. Ez azért van mert az önbizalmát szeretné növelni, hogy szembe tudjon nézi saját magával valamint a környezetével is.

Mit is fejezhet ki az elhízás?

Visszaadhatja a gyermekkorban lévő viselkedések formáit.

Megmutathatja a saját bizalmatlanságunkat a külvilággal szemben.

Mutathatja a csalódottságunkat, szorongásunkat, félelmeinket.

Mutathat egyes kapcsolatok utáni vágyat.

Megmutathatja a hogy sokkal több törődésre, szeretetre vágyunk.

Azt hogy ezek ellen mit tehetünk nagyon nagyban függ saját magunktól. Meg kell szabadulnunk attól a vágytól amiben többet akarunk mutatni mint ami. El kell fogadnunk magunkat olyannak amilyenek vagyunk. Meg kell mutatnunk valós énünket. Meg kell mutatnunk magunkat a környezetünknek.