Jin és Jang

Az ősi Kínában az emberek a természetben zajló folyamatok és azok egymással való viszonyának vizsgálatára nagy hangsúlyt fektettek. Ahogyan azt már a Tao elméleténél is érintettük, a dolgokat nem elkülönült létükben önmagukban vizsgálták, hanem egy teljes egésznek természetüknél fogva a változásokkal és ellentétekkel együtt. Hiszen maga a dolog ellentéte adja meg az eredeti dolog lényegét ha jobban belegondolunk a feketének sem lenne értelme ha ne lenne fehér.

Az ősi Tao hit szerint a világ egy olyan harmonikus egység , amelyben önmagában nem létezhet senki és semmi sem. A létezés csak az őt körülvevő környezethez való kapcsolódás és viszony keretein belül lehetséges. Mindennek maga a szemben álló része , ami nem feltétlenül az ellentéte, nevezzük inkább viszonyítási alapnak , ad értelmet.

A Jin és Jang elmélet ebből az alaptézisből ered. A Jin és a Jang egyidejű ellentétes és összefüggő. Meghatározott körülmények között egymásba változnak , ezt mutatja az ismert egymásba csavarodó Jin-Jang ábra is. Nem egészek egymás nélkül értelmetlen alakot felvevő formák, de együttesen egy egészet egy kört adnak ki. Ráadásul a Jinben ott egy pötty Jang és fordítva. A Ji Csinggel szorosan összefügg a Jin és Jang.

A jin és a Jang ősprincipiumok írásban először a Ji Csingben jelentek meg, körülbelül ugyanúgy ötezer éve. Jellemzik a jót, rosszat, tavaszt és az őszt, születést, elmúlást, a napot és az árnyékot. Egyiknek a létezésének sincs értelme a másik nélkül. A Jin részt a nőiességhez fűződő elemekkel , mint a Föld a Hold a hűs a sötétség és az éjszaka, tél, víz, eső, míg a Jangot férfias jelenségekkel, mint az ég, a Nap, az aktivitás, a hőség,a fény, zaj és a nappali világosság jellemzik. A Jin és a Jang egyensúlyán múlik pl az egészséged is, ami akkor teljes és egész, ha az élet energia, a Csí ennek a két elemnek a Jin és a Jangnak egybeolvadásakor keletkezik. Ez az éltető energia megfelelően eljut szervezetünk egyes részeihez az energiavezetékeken a meridiánokon keresztül és biztosítja a szerveink megfelelő energia ellátását. Olyasmi mint a vérerek amik behálózzák a testünket, csak ezek nem láthatóak szabad szemmel. Így sokat kételkednek létezésükben. Pedig a Csí az életenergia nagyon fontos életed és egészséged körforgásában. Múlik rajta a boldogságod és vágyaid megfelelő beteljesülése is, mert ez az életető energia a Jin és a Jang megfelelő egyesülésével az elemek egyensúlyával létre jön, ad erőt és energiát az ötleteidhez, az életed megfelelő útravaló tereléséhez a pozitív életrezgésekhez is.

Jin-jang egyensúly - Éljünk tudatosan