HAGYOMÁNYOS BOSZORKÁNY ESZKÖZÖK ( ÜST , KEHELY )

egy nagy sárgaréz boszorkány üst (1) - Réz, Vas - Catawiki

A boszorkány egy edényben készítette el mérgeit, kenőcseit és nemi vágyait fokozó ajzószereit, az edény azonban nem mindig volt hagyományos acélból készült üst. A boszorkányok üstjébe rendszerint denevérek, kígyók, gyermekháj s állatvér kerültek.

Az üst eleme szintén a víz. A kelták szent tárgya volt, Cerridwen istennő bőségüstjéből fakad a keresztények Szent Grál legendája. A boszorkányok üstje többnyire öntött vasból készülnek, három lábuk van. Sok mindenre használható, de főleg azoknak jó, akiknek van kertjük, vagy sokat mozognak a szabadban, mert ott könnyen fel lehet állítani, s alágyújtani. Esetleg a kandalló is megteszi. Ám manapság kisebb üstöket is lehet kapni, amikben főzhetünk bájitalokat, de égethetünk is kisebb tárgyakat. Lényegében használható tűz nélkül is. Gyógyfőzeteket lehet készíteni, számos varázslat eszköze, felesleges tárgyakat is elégethetünk benne. A kelta varázslatok létfontosságú eleme. Sose felejtsük el, hogy anyagának megfelelően tisztítsuk. A vas könnyen rozsdásodik, vizesen ne hagyjuk sokáig.

Kehely

A kelyhek eleme a víz, üvegből, fából vagy fémből készül. Ebben az italáldozatot bemutathatjuk, vagy az ünnepek idején használt borok, gyümölcsleveket, tejet megihatjuk. Lehet ezt folyamatosan is használni, s mindig vizet tölteni bele, az elpárolog, majd újratölthetjük. Néhány boszorkány ivótülköt használ. Ha réz vagy ón kupába töltesz bort, inkább ne idd meg, hisz erősen mérgező vegyület jöhet létre. Vond be ezüsttel, mielőtt használod.

A kehely, a kupa, a Grál a víz elemét képviselik. Ennek asszociációi az érzelmek, érzések, pszichikai képességek, a befolyásolás, a transzformáció és a szerelem.

A rítusokban a kelyheket általában arra használják, hogy a jövőbe, a múltba, vagy távoli helyekre nézzenek, mini üstként is szolgálnak, melyek segítik a transzformációkat, és használhatók mások érzéseinek befolyásolására. A kupák voltaképpen lapos aljú poharak. A kelyhek és Grálok fejlettebbek: kerek aljú folyadékedények, melyek egy talpon állnak. Mindhárom lehet végtelenül egyszerű vagy végtelenül összetett, és rendszerint agyagból, fából, aranyból, ezüstből vagy kristályból készült.

kehely pentával.jpg