Gyűjtögetés

Nincs a világon olyan ember aki ne gyűjtögetett volna ezt azt. Ezek a tárgyak igen változatosak tudnak lenni. Van aki szalvétát, kisautót, virágot, bélyeget, sörös dobozokat maci de még folyami kavicsit is gyűjtögettek már. Ezzel nincs is semmi baj addig amíg át nem megy egy kényszeres gyűjtögetésbe. A gyermekkori gyűjtögetés még egészséges is lehet. Kitartásra és rendszerlátásra neveli a gyereket. Éppen ezért a gyermekkori gyűjtögetőt is figyelni kell nehogy átmenjen egy kényszeres változatba. Ha már átbillen egy rossz irányba és a gyűjtögető nem képes kidobni semmit akkor már kóros gyűjtésről beszélünk. Ez mostanában Messie-szindrómának is neveznek. Az ilyen embertársakat hörcsöghöz szokták hasonlítani. Ezt a beteges állapotot sok minden előzhet meg. Az ok lehet egy társ elvesztése, egy valamitől való félelem, vagy hogy nagyon nehezen viseli hogy nincs társa egyedül él. A gyűjtött tárgyak mindig valamit vagy valakit pótolnak. Vannak olyan esetek amikor a gyűjtögetés már odáig fajul hogy az egyén lakása már teljesen zsúfolttá válik szinte már lakhatatlan. A mindennapi életet már teljes mértékben akadályozza a felhalmozott tárgy. Az egyén nem képes tőlük megválni vagy kidobni. A nagy rendetlenség miatt nem talál dolgokat így elfelejt bármit elvinni feladni vagy elvégezni.

Ha felnőtt ember ilyen gyűjtögetővé válik akkor az általa gyűjtögetett tárgyak eleinte emlékeket őrizgetnek. Ebben az esetben a gyermekkorban elszenvedett hiányokat próbálják pótolni. Azt is meg lehet figyelni hogy ha csak egy bizonyos típusú tárgyat gyűjtögetnek akkor annak valamilyen jelképe lehet. Ha azt vennénk észre magunkon hogy valamit nem tudunk kidobni akkor fel kell tenni magunknak azt a kérdést hogy szükségünk van e erre a tárgyra. Esetleg mi az oka hogy nem tudunk tőle megválni. Mi az amit ezzel a tárgyal szeretnénk pótolni.

Vannak emberek akik spirituális képességgel rendelkeznek. Náluk megfigyelhető hogy nem szeretnek földi dolgokat gyűjtögetni. A materiáli dologhoz nem ragaszkodnak. Ezek az emberek tudják hogy minden egy múló dolog ezek a tárgyak csak a társadalom felé jelképez értéket.