Gnómok

A gnómok egy apró méretű, földi lényekkel társított mitikus alakok, akik számos kultúrában és folklórban megtalálhatók. Általában az erdők, hegyek és barlangok közelében élő lényekként ábrázolják őket, és gyakran kertészkedéssel és természetvédelemmel kapcsolják össze. A gnómok legendái többnyire ezen területekhez kapcsolódó mítoszok és történetek formájában jelennek meg.

Az alábbiakban egy általános képzetet találsz a gnómok legendájáról:

Európai Folklorban: A gnómok a középkori európai folklórban a természet varázslatos őrei és a természeti erők jelképei voltak. Ezek az apró teremtmények, akik gyakran egy kalappal, köténnyel és bányászkazánnal vannak ellátva, híresek voltak arany- vagy ékszerkincseikről, amelyeket a föld mélyében őriztek. A legendák szerint ha valaki megtalálta ezeket a kincseket, azok boldogságot és gazdagságot hoztak.

Skandináv Mitológiában: A skandináv mítológiában is megtalálhatók a gnómokra hasonlító lények, mint például a “dvergar”, akik a törpéknek felelnek meg. Ők a bányászat és a kohászat mesterei voltak, és sokszor az isteneknek készítettek csodás tárgyakat.