Fóbiák 7.

Tömegiszony

Tömegiszony egy nagyon gyakori betegség. Más néven agorafóbiának nevezzük. Ez egy olyan mechanizmus amely az aggódással hozható össze. A tömegiszony mindig egyfajta pánikbetegséggel hozható össze. Ilyenkor a beteg nem képes a biztonságos környezetét , otthonát elhagyni. Ezek az emberek nagyon félnek attól hogy olyan helyekre kell menniük ahol nyilvánosan jelennek meg. Ezeket a nyilvános helyeket mindig veszélyesnek tartják. A veszélyesnek tartott környezetben midig valami új fog történni velük. Olyan ingerek amelyeket ők kerülni szeretnének. Az viszont nem baj ha van olyan érzés hogy nem igazán szeretne valaki nagy tömegbe menni mert most nem úgy érzi magát. Ez egy olyan jelzés amely arra utal hogy fel kell hogy töltődjön az egyén. Ha ezek az érzések többször jelentkeznek az viszont egy olyan figyelmeztetés hogy kialakulóban van a tömegtől való félelem.

Mire is akar figyelmeztetni ez a félelem. Ez egy olyan jel ami arra akar rámutatni hogy a Külső környezetünk ellem már szinte tudat alatt is védekezünk. Ez egy olyan önvédelmi mód. Ilyenkor nem tudunk teljesen felelősséget vállalni még kényszerűségből sem.

Ha környezetünkben van ilyen ember akkor fel kell tenni neki azt a kérdést hogy miért nem tud bizonyos kellemes vagy nagyon jó dolgokra összpontosítani? Tudja e az életenergiáját irányítani? Képes e az élete területén felelősséget vállalni?