Fóbiák 5.

Az étkezésektől való félelemek.

A mai világban egyre gyakrabban fordul elő hogy egy embernek evészavara van. Ez főleg a fiatalabb korosztálynál fordul elő leginkább. Ezek az evés miatti félelmek főleg a fiatal nőknél a leggyakoribb. Több féle evés miatti félelmeket különböztetünk meg. Ezek mindig kihatnak magára az egyénre de még a környezetére is. Nagyon meghatározzák az evés zavarban szenvedő ember mindennapjait.

A félelmek mint említettem nagyon különbözhetnek egymástól. Egyik ilyen fajtája amikor az ember fél bizonyos ételfajtáktól. Ilyen például a spenóttól való félelem. A spenóttól való félelem mindig valamilyen emlék képhez kapcsolódik. Ilyen emlék lehet hogy az egyik gyermek az óvodában undorral evett spenótot és a másik anélkül hogy megkóstolna a spenótot ugyan úgy undorodik.

Igazi félelemről akkor beszélünk ha önállóan döntjük el hogy egy bizonyos ételtől miért félünk vagy viszolygunk.

Az étkezésektől való félelem egyik súlyosabb formája az anorexia. Ez a félelem már nagyon komolyan érinti az ember étkezési szokásait és szinte az egészségét is. Az anorexiás ember mindig olyan családból jön ahol nagyon magasak a vele szembeni elvárások. Valamiből teljesíteniük kell és ezt már szinte kényszernek érzik.

Az anorexiás ember ha elutasítja a táplálékot az tulajdonképpen lázad. Fel akarja kelteni a környezet figyelmét magára. Ebben a félelemben élő ember nem lát más lehetőséget és ne látja hogy van másik út is számára.

Ezek az evési rendellenességek mindig önbizalom hiánytól alakulnak ki. Gyerekkorból kialakult szeretethiány a legfőbb oka. Az anorexiában szenvedő betegnek mindig segítségre van szüksége.