Az elemek

Az ősi kínaiak úgy tarják hogy öt elem alkot mindent körülöttünk. Ezek az elemek a Jin és Jang további finomításai. Öt elemből épül fel a minket körülvevő világ, így a teljes egység ezen elemek harmóniájával érhető el. Az elemek harmóniája maga a Jin és Jang energiák egymást kiegészítő körforgásának harmóniáján alapszik. Ez az állapot azonban igen sérülékeny, hiszen mindig és minden változásban van. Lao-ce a nagy taoista filozófus szerint a legfontosabb a harmonikus egység megtalálása ebben a változással tarkított életútban. A szellem nyugalma és kiegyensúlyozottsága a belső béke pedig az alkotóelemek harmóniája is múlik. A Jin és Jang egyensúly és az öt elem viszonyulása. A kínai filozófia szerint ezek alakítják a lényed jellegét.

Az öt elem a FA, TŰZ, FÖLD, FÉM, VÍZ. Ezeknek az elemeknek egy jól meghatározott körforgása van mely önmagát tápláló folyamat.

A FA égésével táplálja a Tűz elemet ha a Tűz kialszik a termett és termékből lesz a tápláló Föld. A Föld ad otthont a Fémnek és ad talajt a Fának, amit a Víz táplál.