A boszorkányság filozófiája

“A boszorkányság a szeretet és az öröm vallása. Nem jellemző rá a kereszténység komor mélabúja, szó sincs benne eredendő bűnről, vétkességről, tehát megváltásról sem, nem ígér olyan üdvösséget, amely csakis a halál után nyerhető el. A boszorkányhit muzsikája édes, élettel teli, nem patetikus gyászhimnuszok gyűjteménye. Miért? Honnan ez a nagy életigenlés és elégedettség? Őseink még összhangban éltek a természettel, s nemhogy kiválni nem akartak, de soha nem képzelték magukat felsőbbrendűnek, meg sem fordult a fejükben, hogy ők volnának a természet koronái.

A modern kor embere elveszítette a közvetlen kapcsolatot. A civilizáció elvágta a társadalmakat a természettől. nem így a boszorkányok! Korunk elgépiesedett, túlokoskodott rendszerének hátat fordítva visszataláltak az anyatermészethez., odaadó hívei továbbra is.

Ha kimerültnek érzed magad, hulla fáradt, feszült vagy mérges vagy, menj ki egy kies parkba, ülj le a földre valamelyik erőt sugárzó idősebb tölgyfa vagy fenyő alá, a hátad döntsd a törzséhez. Csukd be a szemed és lazíts. Fokozatos változást észlelheszt, a fáradtság, a feszültség és harag eloszlik, mintha kiszívták volna a testedből. Kisvártatva lassan növekvő melegség, valamint a szeretet és az enyhülés érzése járja át a testet és a lelket, a kellemesség a fából árad. Fogadd el és örülj a természet ajándékának! Maradj a fa alatt addig, amíg tökéletesen helyreáll az egyensúlyod. Mielőtt hazamennél, öleld át a fát, és köszönd meg a kedvességét! Ragadd meg az alkalmat, élvezd azt, amit a természet kínál! Szeresd a természetet és élj együtt vele!

Hasonlóképpen élj együtt embertársaiddal. Állj készen a segítségnyújtás bármely fajtájára! Senki mellett ne menj el érzéketlenül, és mindig vedd figyelembe, hogy az illetőnek milyen segítség a megfelelő. Ne keress kibúvót a feladat alól! Segíts önként és jószívvel! Ugyanakkor ne avatkozz be túlzottan, ne vállald át a másik sorsát! Ám ha rálátsz a másik gondjaira, tanácsaiddal, konkrét segítséggel vagy útmutatással könnyíthetsz rajta. A boszorkányok társadalmi szerepe, hogy megkönnyítsék embertársaik haladását lelki fejlődésük útján.

A boszorkányság fő tantétele a következő wicca tanács:

“Ha nem ártasz senkinek, mindent megtehetsz.”

Mindent… ám olyasmit sosem, ami mások ártalmára lehet! Ilyen egyszerű az élet alapszabálya.”